Skip links

V evropski sastanak ICCCPO

Od 16. do 18. maja u Valensiji je održan V evropski sastanak internacionalne konfederacije udruženja roditelja djece oboljele od raka ICCCPO Europe. Naši domaćini su bili iz španskog udruženja roditelja djece oboljele od raka Federacion Española de Padres del Ninos con Cancer.

Predstavnici našeg udruženja, sa dr. Majom Kavarić, kao dio ove velike porodice, prisustvovali su ovom značajnom okupljanju, gdje ljudi sa istim ili sličnim iskustvom razmjenjuju svoje ideje i saznanja. Prvog dana prisustvovali smo ceremoniji obilježavanja rodjendana ICCCPO, koji je prije 20 godine osnovan u ovom istom gradu. Osim članova ICCCPO ceremoniji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva, što pokazuje jednu dobru saradnju izmedju udruženja roditelja i nadležnih ministarstava i daje dobar primjer ostalim zemljama.

Sledeći cijeli dan je bio posvećen predavanjima. Prvi govornik je bio Gilles Vassal, predsjednik SIOP-a (Svjetsko udruženje pedijatara-onkologa) koji je govorio o velikom značaju saradnje izmedju doktora i roditelja i o tome da sva djeca podjednako iz cijelog svijeta moraju imati isti tretman liječenja i jednake šanse za izliječenje. Član našeg udruženja Srđan Stojanović je nakon njegovog obraćanja zatražio riječ, predstavio detaljnije naše udruženje i prenio naša iskustva, način liječenja djece i problem zbog nedostatka pedijatrijske hemato-onkologije u Crnoj Gori. Veliki problem je to što djeca iz Istočne Evrope imaju 20% manje šanse šanse za izliječenje, zbog različitih standarda liječenja i nedostatka dječijeg kancer registra.

Čuli smo i predstavnike iz ostalih zemalja, vidjeli koliko su u Luksemburgu podigli svijest o dječijem kanceru, tako što su svi autobusi bili oblijepljeni posterima porodica sa djecom boljelom od raka. Takvi veliki bilbordi su bili postavljeni i na zgradama. Cilj nije bio uplašiti narod, nego podići svijest javnosti i vidjeti da nije malo djece koja boluju od raka, da se to dešava i da su zajedništvo porodice i podrška okoline bitan faktor izliječenja.

Biti dio ovoga, upoznati nove prijatelje, zagrliti opet one stare i preuzeti modele onih koji imaju mnogo veća iskustva od nas je neprocjenjivo.