Skip links

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka – 15. februar 2016.

Međunarodni dan djece oboljele i liječene od raka obilježava se 15. februara. Tim povodom manifestaciju pod nazivom „POBIJEDILI SMO MI POBIJEDIĆEŠ I TI“ organizovali su Udruženje roditelja djece oboljele od kancera NVO „Fenix Crna Gora“ i „MladiCe Crne Gore“ (mladi iz Crne Gore koji su kao djeca liječeni od raka). Manifestacija se održala na brdu Gorica u Podgorici. Okupili smo se kako bi slavili život i ujedno se prisjetili svih onih koji nijesu uspjeli da se izbore sa ovom opakom bolešću.

MladiCe su posadile drvo na najzdravijem mjestu u Podgorici, a nakon toga smo zajedno sa prisutnima pisali poruke ohrabrenja za djecu i njihove roditelje koji su na putu liječenja ili izlječenja. Poruke smo zajedno sa zlatnim balonima puštali u vazduh. Takođe, tog dana su naše MladiCe dijelile prisutnima zlatne vrpce, koje su simbol borbe protiv dječijeg kancera.

PRESS:

Ministarstvo zdravlja Crne Gore i UNICEF, zajedno sa nevladinom organizacijom Fenix Crna Gore obilježili su u ponedjeljak 16. februara Međunarodni dan djece oboljele od raka, u prostorijama Eko zgrade Ujedinjenih nacija u Podgorici. Na konferenciji su prisustvovali, Andrea Lutovac, predstavnica MladiCa (mladi izliječeni od raka), Dijana Stojanović, predsjednica Udruženja roditelja djece oboljele od dječijeg kancera Fenix Crna Gora, Bendžamin Perks, šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori i Mensud Grbović, generalni direktor Direktorata za zdravstvenu zaštitu u Ministarstvu zdravlja Crne Gore.

Međunarodni dan djece oboljele od raka obilježava se širom svijeta sa ciljem podizanja svijesti i pružanja podrške djeci i mladima oboljelim i izliječenim od raka, kao i njihovim porodicama. Kako ističe Perks, najveća inspiracija su djeca i njihove porodice koje se borbe sa rakom. „Obilježje zrelosti svakog društva je mjera u kojoj se svima koji su pogođeni rakom u djetinjstvu i koji spadaju u najranjivije grupe djece obezbjeđuje optimalna briga i podrška za prevenciju, njegu i oporavak“, istakao je on.

Obilježavanje događaja pokrenula je Međunarodna organizacija roditelja djece oboljele od raka Childhood Cancer International, koja predstavlja mrežu od 177 udruženja roditelja iz 90 država sa svih kontinenata.