Skip links

VIII regionalna konvencija za MladiCe

Predstavnici MladiCa Crne Gore prisustvovali su 8. Regionalnoj konvenciji MladiCa-mladih suočenih sa rakom koja se održala na Mokroj Gori. Konvencija je trajala od 24. do 28.08.2021. Organizatori su Udruženje Čika Boca i MladiCe Srbija.

Uslijed pandemije koronavirusa, konvencija se održala u nešto izmenjenim okolnostima u odnosu na prethodne godine. Kao mesto održavanja konvencije odabrana je Mokra Gora i smeštaj koji se nalazi u parku prirode gde su bili izolovani od drugih ljudi i tako manje izloženi riziku od zaraze. Aktivnosti su se odvijale u prirodi, na otvorenom i to u manjim grupama uz preduzimanje svih mera predostrožnosti. Takodje bile su usmjerene na boravak u prirodi, izlete, radionice i druženje uz živu muziku.

Aktivnosti konvencije su organizovane osetljive na kontekst trenutne situacije sa virusom, na sve ono što ovaj virus znači za mlade lečene od raka, ali i na sve druge strahove, misli i osećanja koje danas okupiraju mladu osobu.

Tema konvencije je bila „Cancer, Covid i ostala Cranja“, i obrađena je kroz diskusije i radionice:

 “Verujem, ne verujem” – u „poplavi“ informacija vezanih za koronavirus, za rak i lečenje, kao i za neke druge teme koje se tiču MladiCa, koliko zapravo vjeruju u informacije koje do njih dolaze iz različitih izvora? Kome vjeruju i kako znaju da li treba ili ne treba vjerovati?

 “PaniCovid” – razgovori o panici, o strahovima i stresovima koji u različitim aspektima života muče mlade ljude i sa kojima treba da se nose svakog dana.

 “ Upoznavanje”

Takođe pored radionica osmišljeni su razni izleti, vožnja  Ćirom, posjeta muzeja, Drvengrada, obilazak Bijelih voda i crkve sv. Jovana Krstitelja, posjeta avanturističkom parku na Zlatiboru.

Ugodno provedeno vrijeme je upotpunjeno druženjem uz kotlić.  To znači da je svaka zemlja spremala neko svoje autentično jelo.