Skip links

PROJEKAT “PISMO MOM DRUGU”

Udruženje “Fenix Crna Gora ” realizuje projekat ” Pismo mom drugu” u periodu od 01.12.2019. – 01.06.2021., podržan od Fonda za aktivno građanstvo- FAKT.

U okviru projekta je realizovana radionica za deset mladih o strategijama pružanja podrške i važnosti dječijeg i omladinskog aktivizma u inkluzivnom procesu djece i mladih koji su na dugoročnoj hospitalizaciji ili su istu skoro završili. Radionicom je unaprijeđeno prevazilaženje prepreka u zadovoljenju potreba djece.

Uspostavljena je saradnja sa školama i napravljen zajednički plan podrške za oboljelog druga ili drugaricu koji je obuhvatio pismo podrške od drugara iz razreda i vršnjaka. Obilježen je i 15. Februar-Međunarodni dan djece oboljele od kancera sa ciljem podizanja svijesti i povećanjem fokusa i aktivizma na ove oblasti.

Zbog Korona virusa nismo mogli sprovesti sve aktivnosti kao sto su posjete hemato-onkološkom odjeljenju od strane obučenih mladih ljudi i redovnih sastanaka aktivista i aktivistkinja akcije “pismo mom drugu” i održavanja onlajn informativnih stranica udruženja Fenix . Dogovoreno je da se planirani ciljevi realizuju kroz jednu novu aktivnost, a to je štampanje priručnika koji se dijeli svim školama u Crnoj Gori.U priručniku se nalaze pitanja i odgovori o raku, kako drugaru pružiti podršku, pisma djece upućena vršnjacima, obrađena je i tema kako se mijenja izgled bolesnog djeteta, pjesme i iskustva izliječenih drugara po povratku u školu. Priručnici su uradjeni  u 500 primjeraka i poslati su svim osnovnim i srednjim školama Crne Gore.

Projekat u značajnoj mjeri podstiče razvoj zajednice kroz naglašavanje solidarnosti, podrške, ukazivanje na nedostatak servisa za djecu na dugoročnoj hospitalizaciji , i donosi pozitivne promjene, koje imaju potencijal da budu trajne i inspirišu nove uvođenjem i sprovođenjem servisa podrške i pokretu mladih aktivista „Pismo mom drugu“. Projekat u potpunosti podstiče dobrovoljno učešće i rad jer svoje aktivnosti usmjerava na dobrovoljno učešće djece, mladih, kadra u školama ali i u zdravstvenim ustanovama.