Skip links

PROJEKAT “PISMO MOM DRUGU”

Udruženje “Fenix Crna Gora ” realizuje projekat ” Pismo mom drugu”, podržan od Fonda za aktivno građanstvo.

U okviru projekta je realizovana radionica za deset mladih o strategijama pružanja podrške i važnosti dječijeg i omladinskog aktivizma u inkluzivnom procesu djece i mladih koji su na dugoročnoj hospitalizaciji ili su istu skoro završili.Radionicom je unaprijeđeno prevazilaženje prepreka u zadovoljenju potreba djece.

Uspostavljena je saradnja sa školama i napravljen zajednički plan podrške za oboljelog druga ili drugaricu koji je obuhvatio pismo podrške od drugara iz razreda i vršnjaka. Organizovane su i  posjete hemato-onkološkom odjeljenju od strane obučenih mladih ljudi čime se osiguralo uspješno prihvatanje dijagnoze i savladale emocionalne krize uslijed dugotrajne hospitalizacije,omogućilo kreativno izražavanje djece ,kao i učinio boravak u bolnici zabavnijim i bezbolnijim.

Održane su onlajn informativne stranice Udruženja Fenix,i redovni sastanci aktivista i aktivistkinja akcije “pismo mom drugu”.

Obilježen je i 15. Februar-Međunarodni dan djece oboljele od kancera sa ciljem podizanja svijesti i povećanjem fokusa i aktivizma na ove oblasti.

Projekat u značajnoj mjeri podstiče razvoj zajednice kroz naglašavanje solidarnosti, podrške, ukazivanje na nedostatak servisa za djecu na dugoročnoj hospitalizaciji , i donosi pozitivne promjene, koje imaju potencijal da budu trajne i inspirišu nove uvođenjem i sprovođenjem servisa podrške i pokretu mladih aktivista „Pismo mom drugu“. Projekat u potpunosti podstiče dobrovoljno učešće i rad jer svoje aktivnosti usmjerava na dobrovoljno učešće djece, mladih, kadra u školama ali i u zdravstvenim ustanovama. 

Projekat je stopiran trenutno zbog pandemije virusa Korona.